PERSONAL | Mijn tussenjaar

Goeiemorgen! Dit keer heb ik een iets meer persoonlijk artikel voor jullie. Namelijk hoe ik mijn tussenjaar beleef. Ik weet dat veel jongeren de optie overwegen, en ik wil met dit artikel graag een handje helpen bij het maken van die beslissing! Disclaimer: Dit is puur mijn eigen verhaal, ik ben geen deskundige.

Waarom heb ik gekozen voor een tussenjaar?

Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij niet echt een keuze was. Al heel lang wist ik dat ik Fashion wilde gaan studeren, de precieze richting wist ik nog niet goed. Ik had mij aangemeld bij het AMFI voor Fashion & Branding, waar ik voor ben afgewezen. Uiteindelijk was dat ook goed, het was totaal niet een studie voor mij, wat de mensen daar dus al door hadden. Na de afwijzing had ik mij nog ingeschreven voor Fashion & Design aan het HKU. Mede omdat dit ook één van de vragen was bij het AMFI: ‘Waarom ga je niet naar de kunstacademie?’ ‘Waarom heb je niet gekozen voor Fashion Design?’. Daar ging ik dus mijn laatste hoop gevestigd op het HKU. Eenmaal op de toelatingsdag aangekomen, ging het heel goed en was ik zelfs ‘door’ naar het middagprogramma. Ik ging met een goed gevoel weg, maar kreeg later te horen dat ik niet was aangenomen. Maar wel voor de vooropleiding van HKU! Hier begon dus mijn tussenjaar.

Wat ik doe in mijn tussenjaar.

Zoals ik dus al zei doe ik de vooropleiding van het HKU wat (bijna) elke zaterdag is van 10 tot 3 uur. Daarnaast werk ik ongeveer 3/4 dagen per week in een kledingwinkel, wat ik heel leuk vind! De rest van de dagen hou ik over voor leuke dingen en huiswerk.

De grootste DON’T

Ik denk dat de beste tip die ik je kan meegeven is om een plan te maken voor dit jaar. Het ‘we zien het wel’ concept gaat niet werken, daarnaast word je er zelf heel ongelukkig van. Ik weet dat ik dit jaar heb zodat ik straks Fashion Design kan studeren, en daar hou ik mij ook aan vast. Ondanks dat heb ik soms ook wel rot gevoeld omdat het grootste deel van mijn vrienden aan het studeren zijn en ik niet. Maar ook dat hoort erbij.

De realiteit

Heel veel mensen hebben grote vooroordelen over een tussenjaar. ‘Je gaat ervan achteruit’ of ‘Je wordt er lui van’. Aan de ene kant hebben zij een punt, ik merk wel eens dat ik minder gemotiveerd ben dan eerst. Maar so what? Ik weet ook dat ik dit jaar gebruik om mijzelf te ontwikkelen ook weet ik dat als ik veel beter ben voorbereid op een studie zoals Fashion Design. Daarom heb ik geen seconden spijt van deze keuze.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn verhaal gehad hebben. Ik wil vooral duidelijk maken dat een tussenjaar niet alleen maar ‘geen school’ betekent. Ik heb mij in dit jaar op creatief gebied erg ontwikkeld en dat gaat me dus juist helpen met mijn studie volgend jaar. Inmiddels kan ik zeggen dat ik sowieso ben aangenomen op het AMFI voor Fashion Design, dus studeren ga ik zeker!

Liefs,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s